The healing process

Wednesday, February 9, 2011

Arra gondoltam, hogy írok egy bejegyzést a tetováltatás utáni gyógyulási folyamatról, mert emlékszem, hogy amikor az első tetoválást csináltattam, fogalmam sem volt, hogy normálisan viselkedik-e a seb. Lehet, hogy ez másoknál is gond, szóval tessék:

Amikor kész van a minta, a tetováló művész bekeni vazelinnel és leköti. Elmondja (jobb esetben), hogy ha hazaértél, vedd le a kötést és mosd le hideg vízzel, mert egyrészt sűrűn kell cserélni a kötést, másrészt meg a vazelin csak a tetoválás után közvetlenül hasznos. Ugyanis hiába vérzéscsillapító, ha sokat van a mintán, kifakítja a színeket. 

A friss tetoválással fürdeni lehet, de csak zuhanyozni, és első nap nem szabad tusfürdővel tisztítani, csak sima vízzel. Egyszer sikerült elfeledkeznem arról, hogy van egy gyógyuló tetoválásom, és beültem egy kád vízbe. Az eredmény gyönyörű lett, ugyanis kiáztatta a varrt a seben, ezzel együtt az ott lévő festék is kimosódott, és nem csak, hogy újra kellett színezni, de még lassabban is gyógyult be. 

Éjszakára is le kell kötni, mert ilyenkor még eresztheti egy kicsit a tintát, és az ágyneműt is összekenhetjük vele, vagy éppen valami beleragadhat a sebbe. Ezek után 2-3 óránként cserélni kell a kötést, és olyankor le is kell mosni egy kicsit. Bepanten a legjobb, amivel be lehet kenni, de nem kell sok, éppen csak annyi, hogy a minta még látszódjon. Másfajta, zsírosabb krém is jó, ha Bepantent nem tudsz szerezni, de érdemes, mert hámlasztó hatású, ezért hamarabb elkezd hámlani a tetoválás. Mikor ez elkezdődik, kis elhalt bőrdarabok válnak le a mintáról, de nem szabad őket leszedegetni, meg kell várni, amíg maguktól lejönnek.

Amikor a minta gyógyul, nagyon viszket időnként. Ez természetes, hiszen minden más sérülés is ugyanígy viselkedik. Viszont nem szabad vakargatni, mert (ahogy az előbb leírtaknál is) nagyon valószínű, hogy a tetoválás megsérül, esetleg el is fertőződik.

Bevallom őszintén, hogy én nem mindig szoktam kötözgetni mindezek ellenére. Ha kisebb mintáról van szó, vagy ha sokat vagyok otthon, akkor inkább hagyom levegőzni. Egyébként meg néha kényelmetlen a kötés vagy nem bírja a bőröm, ilyenkor nem erőltetem nagyon. De lehetőleg ne kövessétek a példámat! A beavatkozás utáni kezelés nagyon fontos, ugyanis az esetek nagyobb részében, ha a kész mű sérül, az azért van, mert a vendégek hajlamosak nem foglalkozni vele.

0 comments:

Post a Comment