The Grim Reaper

Wednesday, February 2, 2011




A Kaszás a halál legerőteljesebb szimbóluma, annak megszemélyesített alakja. Legtöbbször fekete köpenyes, csuklyás csontvázként ábrázolják, kaszával, karddal, időnként homokórával a kezében. Néhol lovon jelenik meg, utalva ezzel a bibliai apokalipszis lovasaira.



Koponya és csontváz: az elmúlást, az emberi test pusztulását jelképezik. Hiába az emberi élet elkerülhetetlen része a halál, az ember mindig is félt és féni is fog tőle. Ennek a megerősítése is a koponya és a csontváz ábrázolása.

Fekete köpeny: A fekete régóta a halál és a gyász színe a mi kultúrkörünkben, de ugyanakkor sokszor azonosítják a gonosz erők színeként. A fekete köpeny veszélyes és misztikus kisugárzással ruházza fel a Kaszást. Mivel alig látni a valódi alakját, a legtöbb emberben visszatetszést és félelmet kelt, mert általában attól félünk a legjobban, amit nem látunk, illetve, ami ismeretlen számunkra.

Kasza: Mint ahogy ősszel a földeken learatják a gabonát, úgy aratja le a Kaszás is az embereket, és viszi őket magával, amikor eljön az idejük. Kezdetben íjakkal, dárdával ábrázolták, később ezeket nagyrészt felváltotta a kasza.

Homokóra: Az eredeti homokóra két részből áll. A homok, leperegve a felső üveggömbből az alsóba, mutatja az idő múlását. A Kaszás homokórát tart az egyik kezében, hogy megmutassa, napjaink száma véges. Mikor a homok lepereg, az időnk lejár, ő pedig eljön értünk, hogy magával vigyen minket a túlvilágra.

Tetoválásként nem feltétlenül a gonosz megtestesítője, sokkal inkább az újjászületésnek, az élet körforgásának és a lélek útmutatójának a szimbóluma. A legtöbben meglehetősen férfias tetoválásnak tartják. A klasszikus ábrázolási módja grafikus minta, fekete-szürke színekkel, de másfajta stílusban is meg lehet rajzolni, ami ugyanannyira hatásos. Lehet például képregényszerűen, gazdag, erőteljes színekkel (főleg vörössel), vagy akár az old school tetoválásokat alapul véve, kicsit leegyszerűsített formában, kontúrokkal.



Mint ahogy korábban a koponyáknál is írtam, régebben nem szerettem ezeket a szimbólumokat, így a Kaszást sem. De mostanában egyre inkább tetszik. Számomra fentieken kívül még egy jelentése van, mégpedig az erő, aminek nem lehet ellenállni. Nem tudunk kitérni előle, nem tudjuk megállítani és nem tudjuk befolyásolni. Egyetlen lehetőségünk van csupán, az, hogy elfogadjuk, és megpróbálunk együtt élni vele.

I would like a Reaper tattoo like this


(sources: WikipédiaReaper)



    0 comments:

    Post a Comment