Painkillers

Thursday, March 3, 2011

Nem mindenki bírja jól a fájdalmat, ami a tetoválással jár együtt. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy nemek között megoszlik a dolog, hiszen sok tetováló tapasztalata alapján a nők jobban bírják a fájdalmat, mint a férfiak.

Attól is sok minden függ, hogy a test melyik részére kerül a minta. Vannak olyan helyek, ahol alig érezni (például a felkar külső része), de akad olyan is, ahol nagyon nehéz elviselni, mert iszonyúan fáj (például a könyök). Összefoglalásként azt lehet megállapítani, hogy azokon a helyeken rosszabb, ahol vékony a bőr, közel vannak a csontok a bőr felszínéhez és ahol sok az idegvégződés.

Az ember hangulata is befolyásolja a tűrőképességét. Ha nyűgös, ideges, stresszes a vendég, valószínű, hogy jobban fog neki fájni, mintha nyugodt és kiegyensúlyozott lenne. Érdemes a tetoválás előtti pár órában kicsit lazítani, kikapcsolni, ha van rá lehetőség, és az sem árt, ha az előtte lévő pár napban többet alszunk és egészségesebben étkezünk. Emellett fontos, hogy közvetlenül előtte is együnk. Nem szabad üres gyomorral menni, mert ilyenkor az ember vércukor szintje alacsonyabb, és emiatt könnyebben lesz rosszul fájdalom hatására. Az ideális az, ha előtte egy órával eszünk, hiszen ennyi idő arra is elég, hogy elmúljon a telítettség érzése, ami szintén nem javasolt.

A fentieket figyelembe véve is el lehet azonban mondani, hogy nehéz megjósolni, hogy kinek mennyire fog fájni, hiszen egyénenként változhat, hogy kinek mekkora a fájdalomküszöbe, és hogy melyik testrésze mennyire érzékeny.

munka közben

A megelőzés fontosságán és az egyéni adottságokon kívül természetesen vannak a konkrét fájdalom csillapítási módok, most ezek közül a véleményem szerint legfontosabbakat sorolom fel (a teljesség igénye nélkül!!!):

1. Zene: kiválóan eltereli az ember figyelmét. Ha olyan zenét hallgatsz, amit imádsz, az nagyon sok erőt tud adni, és nem csak lelkileg. Viszont a tetováló is szereti a saját kedvenceire dolgozni, úgyhogy azt tanácsolom, vigyél magaddal valami saját cuccot, és fülhallgatóval tudod hallgatni. Ha pedig az esik jobban, ha közben beszélgetsz valakivel, akkor hívd el egy barátodat vagy beszélgess a művésszel.

2. Kényelem: fontos, hogy kényelmesen helyezkedj el, hiszen akár órákra is ugyanabban a helyzetben kell maradnod, méghozzá mozdulatlanul. De ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy olyan testhelyzetet vegyél fel, ami közben a tetováló a lehető legkényelmesebben tud dolgozni. Minél később fárad el, annál kevésbé fog neked is fájni. És emellett lazíts, lélegezz és relaxálj, amennyire csak megy!

3. Az egyik forrásból idéznék egy részt, mert nagyon jól leírja a következőt:


Én olyan gyógyszer és krém kombinációját ajánlom, ami ezeket az elektrokémiai folyamatokat gátolja, tehát az idegvégződés érzékelését, az idegszál továbbító képességét, és az agyunk fájdalomérzetért felelős munkafolyamatait. A krémmel már a tetoválás előtt érdemes egy-két órával bekenni a bőrt, bemasszírozni, akár többször is, húsz-harminc perces időközönként. Ez a krém nem a felszínen hat, egészen az ízületekig bekúszik jótékony hatása. A másik gyógyszer, amit ajánlok Neked, egy por, amit vízben oldva kell elfogyasztani és kb. negyed óra múlva kezdesz a kényelmetlen érzésről elfelejtkezni. A szer a központi idegrendszer fájdalomérzékelését tompítja. Vigyázat, erre a porra lehetnek allergiások, kivételesen ritka ez a lehetőség, de létezik. Az allergia ennél a két bevált érzéscsillapítónál igen enyhe lefolyású, de érdemes az ellenszer megvásárlása előre, a biztonság kedvéért.

Az érzéscsillapító krém neve Algoflex gel (Meglepő? A számunkra érdekes alkaloida belőle a ketoprofén, ami rendkívül erős gyulladás és fájdalomcsillapító.). A por neve pedig Spedifen 600. Ez az egyik legerősebb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító. Allergiás tünet esetén (asztmásnak tűnő köhögés léphet fel) egy deci vízben egy-két Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kell feloldani, majd elfogyasztani. Később ezt egyszer-kétszer meg lehet ismételni.

Ha úgy döntesz, hogy fájdalomcsillapító gyógyszert fogsz használni, hozd magaddal őket, mert munka közben is alkalmazva van igazán értelme.Mindenképp olvasd el a gyógyszerek papírjait, mielőtt kipróbálod!

Kifejezetten kémiai anyagokat kerestem a gyógyszerek összetevőiben, speciális alkaloidokat. Ezek a különleges alkaloidok a fájdalomérzetünk idegpályákon való továbbítását akadályozzák főképp, de a részletekkel nem untatlak.

Ezeken kívül még találtam egy cikket, belinkelem, mert hasznos elolvasni azoknak, akik tetoválást szeretnének a közeljövőben. címe: Tetoválás - Az öt legfájdalmasabb hely.



Végül megemlíteném, hogy a különböző drogok, az alkohol, valamint a kávé, a cigaretta és az energiaitalok  fogyasztása sem túl ideális tetoválás előtt (és közben meg egyenesen tilos!), mert mindegyik tágítja az ereket, ennek következtében pedig a vendég bőre sokkal jobban vérzik. Másrészt a hiedelemmel ellentétben nincsen fájdalomcsillapító hatásuk, sőt, használatuk után sokkal jobban fáj, mert az ember fájdalomküszöbe lecsökken. Szóval, ha egy mód van rá, ne...

Személy szerint én nem szívesen alkalmaznék fájdalomcsillapítót, miközben varrnak. Igen, van olyan, hogy majdnem belepusztulok, és igen, néha a pokolba kívánom a fájdalmat, de úgy vagyok vele, hogy megéri. Valahogy az én szememben minden egyes rajznál a fájdalom megnöveli az adott minta értékét. Nekem ez kell hozzá. Ráadásul ha éppen fáj a lelkem, azt is kiválóan el tudja mulasztani. :)

0 comments:

Post a Comment